Isabel Cadroy / Vitale + Font Arquitectura pediatric dentistry clinic


Isabel Cadroy / Vitale + Font Arquitectura pediatric dentistry clinic

© Santiago Martín, Hilke Sievers

© Santiago Martín, Hilke Sievers© Santiago Martín, Hilke Sievers© Santiago Martín, Hilke Sievers© Santiago Martín, Hilke Sievers+ 40

© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers

Text description provided by the architects. The interior design project for Dr Isabel Cadroy’s pediatric dentistry clinic begins with a new communication strategy to strengthen the company’s positioning. The new premises and the renewal of the brand represent the start of a new phase that consolidates its competitive advantage as a clinic dedicated exclusively to pediatric dentistry and orthodontics for children and adolescents. For the doctor, it was important that the clinic be friendly and welcoming, but without falling into a childish aesthetic. And being able to transform stress and fear, common during dental visits, into confidence and peace of mind. Vitale designs a corporate space that connects with the entire public of the clinic and recreates a positive, familiar, comfortable and calm environment.

© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers

The project highlights the clinic’s business philosophy: the importance of educating families to achieve good oral health and improve the quality of life of their patients. From this perspective, Vitale generates a common thread that highlights the idea of ​​“learning at the dentist” by conceptualizing the necessary communication work carried out by the clinic to make dental processes and treatments understandable.

© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers

The creative axis draws on some of the learning forms of cognitive development in children. The brand and the corporate interior design project are generated taking as a starting point the wooden part construction sets and elementary geometry puzzles. The clinic surprises both children and adults with recognizable off-scale elements that refer to children’s learning, such as huge porticos, lamps in the shape of wooden mobiles or paneling like puzzles. The result is an evocative space that connects with the child in us and transports you.

© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers

The place consists of 2 floors (with a total of 350m2) which are distributed meeting a full program of needs. All patient care areas are located at street level and the basement is used for staff and operational uses.

© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers
Plan
Plan
© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers

The waiting area is a bright and open space that is delimited and articulated with versatile and modular furniture. After entering through a 3 meter high arch built with pieces of wood, the capsule-shaped holes with comfortable padding take center stage that invites relaxation and generates a feeling of protection. The aim is to bring calm and well-being to patients with soft shapes and warm indirect lighting.

© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers

The reception of the clinic is lined with a 10×10 ceramic seal in the color of the company, reminiscent of the typical grid of notebooks. The walls are protected by pantographed birch plywood panels which help convey warmth and calm. Plants and plant elements are important in the clinic’s main points of contact with patients (such as reception and treatment cabinets) due to their positive effect on mood.

© Santiago Martín, Hilke Sievers
© Santiago Martín, Hilke Sievers


About Nell Love

Check Also

How to Change the Font Size on Your Kindle

Here we will show you how to change the font size on your Kindle in …